F1 Deventer – Apeldoorn vv

Een doorgaande fietsroute die als gerealiseerde snelfietsroute staat beschreven op zowel fietsfilevrij.nl als fietssnelwegen.nl. Dat belooft wat.

De route verbindt 2 grote provinciesteden binnen een afstand van 15 kilometer, de ideale situatie voor een echte doorgaande fietsroute.

En wat zullen we ervan zeggen. Tja, het is eigenlijk gewoon een fietspad tussen twee steden. Het enige dat opvalt zijn de borden met tellers die onderweg staan: We zien hier dat het nog 6 minuten naar Deventer is en weten dat we er dus om 14:33 zullen zijn bij een temperatuur van 10 graden. En dat doorgaandefietsroutes.nl de eer had om de 102554e fietser te zijn die hier langs kwam. En dat een foto bij 15 km per uur nog best scherp is. Maar of zo’n bord zinnige info geeft, en of dat ook bij 30 p/u leesbaar is blijft de vraag. Dat geld had misschien wel beter besteed kunnen worden.

F1 Deventer - Apeldoorn

Bijvoorbeeld op de plek waar twee olifantenpaadjes zijn aangetroffen, hier en hier. Deze beide situaties hadden met een beetje asfalt en goede invoegsituatie een veel veiliger en comfortabeler fietspad gegeven.

Wat opvalt is dat de bewegwijzering op een behoorlijk niveau is. Zeker van Apeldoorn naar Deventer zijn, als de route een beetje is voorbereid, de Anwb-bordjes zelfs af en toe goed te volgen. Op de terugweg echter wordt de fietser na de brug over de ijssel een trap (!) af gestuurd en dan langs de n344, merkwaardig.

Verder rijdt het, afgezien van een trosje scholieren hier en daar, redelijk door, maar waar deze route nou de kwalificatie snelfietsroute aan verdiend heeft is onduidelijk. Dat lijkt een beetje op de mcDonalds; hoe vaak die zichzelf ook een restaurant noemt, het blijft een snackbar. Je kan dit dus wel een snelfietsroute noemen, maar het is gewoon een stelletje redelijk goede fietspaden die knullig aan elkaar geknoopt zijn.

Begin 2012 is door de fietsersbond een rapport opgesteld over deze route die in maart is aangeboden aan de burgemeester van Twello. Gemeenten hebben toen beloofd verbeteringen aan te brengen. Op omroep gelderland verscheen dit filmpje erover:

 Deventer –
Apeldoorn
Apeldoorn – Deventer
 punten  punten
 Lengte route 14,63 km 14,55 km
 Lengte hemelsbreed 12,88 km 12,88 km
 hemelsbreed verhouding 114% 18,5 113% 18,5
 % Asfalt 96,5% 19 97,5% 19,5
 Voorrang  licht 12 12
 middel 5 5
 zwaar 3 5
 subtotaal 5,5 8
 Obstakels  licht 2 2
 middel 0 0
 zwaar 0 1
 subtotaal 18    19
 Bewegwijzering 5 9
 BASISPUNTEN 66  74
 GEMIDDELD 70  
 Bonus
Door de stad 6
Geen auto’s    7
Rechtstreeks 0
 TOTAAL  83