Fietsen in China

Het is niet heel gebruikelijk maar niet onmogelijk. Op de fiets kan China ook worden verkend. Zo is het mogelijk om door Peking of Sjanghai te fietsen, ook kan je over de Chinese muur fietsen.

In Beijing worden er door verschillende bureaus fietstochten georganiseerd. Tijdens deze fietstochten worden alle hoogtepunten van Beijing aan gedaan. Zo zijn er korte fietstochten naar de verboden stad maar ook langere fietstochten die naar de buitenwijken van Peking ga. Vanaf de buitenwijken kan je de Grote Muur van China goed bezichtigen. Het voordeel van een fiets in Peking is dat je ook makkelijke door de kleine verborgen straatjes kan. Waardoor in vaak slechts 3 uur langs hoogtepunten als het plein van de Hemelse Vrede, Dongcheng, Beihai Park of het Nationaal Museum kan worden gefietst.  Een fiets kan je in Beijing op 3 manieren huren. De eerste manier is de OV-fiets van Beijing. Deze kan je betalen met de Ov-kaart waarmee je ook kan reizen in de metro of de bus. Per uur kosten deze fietsen 1yen met een maximum van 10 yen per dag. Voor buitenlanders geldt een borg van 400Yen. De tweede optie is het huren van oranje Mobikes. Het voordeel van Mobikes is dat je de fiets overal in de stad kan neer zetten en op kan halen. De locaties van fietsen zijn te vinden in de app van Mobikes en gebruik kost 1yen per uur met een borg van 299yen. De derde optie is Ofo Bicycles met dezelfde prijs en borg als Mobikes.

Openbare fietsen in China

Naast Beijing is Shanghai ook goed op de fiets te verkennen. Een goede fietstocht in Shanghai start vaak in de Consessie. De Consessie is een hippe buitenwijk met veel schitterende en bijzondere kunstwerken, galeries en koffietentjes. Vooral in de Tianzifang zijn er veel van dit soort winkeltjes. Vanaf hier is het een rechte lijn fietsen naar de bazaar van Old Street. In Old Street zit het vol met souvenirwinkeltjes met gelukskatten en theepotten. Niet ver van Old Street ligt Yunguan Garden een tuin met karakteristieke oranje koikarpers, paviljoens en kersenbomen. Vervolgens is het niet ver fietsen naar de stadsboulevard Bund waar de traditionele gevels zijn versierd met logo’s van grote merken. Hier is de pont over de Haungpu-rivier dichtbij. Er gaan geen bruggen over de Huangpu-rivier daarom moet er altijd met een pontje over worden gegaan, dit pontje kan de fiets ook meenemen. Na het pontje is het een kort stukje fietsen voordat je in het kloppend hart van Shanghai bent, de wijk Lujiazu. Fietsen kan je huren bij China Cycle Tours of Giant Bike. Blijf je langer dan 1 dag dan is het goedkoper om een tweedehands fiets te kopen voor 50 Yen.

Ondanks de vele fietsers in deze steden houden automobilisten niet veel rekening met fietsers. Let daarom altijd goed op je omgeving en neem geen onnodige risico’s. Net als in Nederland is het in Beijing en Peking net zo belangrijk om tijdens het fietsen in het donker goed zichtbaar te zijn met fietslichten. Niet alleen in China kan men goed fietsen verder in Azië zijn dit de 3 landen die je gezien moet hebben.