Doorgaandefietsroutes.nl is een groot voorstander van goede fietsinfra, zoveel is duidelijk.

Toch zien we vaak voorbeelden waarbij het lijkt dat de mensen die het fietspad hebben aangelegd zelf niet fietsen. Sterker nog, soms lijkt het alsof ze hebben verzuimd voordat ze aan de slag gingen even het woord fiets te hebben opgezocht op wikipedia om te kijken waar ze het voor doen.

Hieronder starten we de competitie ‘het slechtste fietspad’. Een must-see voor ontwerpers van infrastructuur. Prachtige voorbeelden van hoe het niet moet. Ter vermaak, maar vooral ter lering.

 

 

 

 

 

1: Halfweg

Een gloednieuw fietspad, aangelegd in 2013, Het verbindt het, eveneens gloednieuwe, station halfweg met de nog aan te leggen snelfietsroute van Amsterdam naar Haarlem ten zuiden van autosnelweg A200.

Het fietspad loopt langs een autoweg en de makers van het fietspad hebben het gepresteerd om te zorgen dat fietsers ZEVENmaal moeten oversteken binnen een afgelegde afstand van 900 meter waarbij tweemaal dezelfde weg binnen 100 meter. Van deze 7 keer oversteken is er slechts eenmaal voorrang voor de fietser (bij het oversteken van en in/uitrit van een parkeerplaats).

Zoals in het begin van de video te zien is moet er binnen 100 meter tweemaal dezelfde weg overgestoken worden:

Waarom is er (in hemelsnaam) niet voor bijvoorbeeld deze oplossing gekozen???? Voor alle verkeersdeelnemers veiliger en prettiger:

2 Utrecht, berekuil

Stel je voor. Je rijdt in Utrecht op de prinsesselaan en wilt rechtsaf naar de biltsestraatweg. Zo makkelijk mogelijk van A naar B zeg maar.

Hoe zou een gemeente als Utrecht deze situatie oplossen? Wel. Allereerst laten ze het verkeer de prinsesselaan naar links oversteken. Daarna (tja, ze zijn nu toch aan het oversteken) laten ze ze ook nog maar even de museumlaan oversteken (beide overigens zonder voorrang) om vervolgens de biltstraat te laten oversteken bij het stoplicht. Eenmaal aan de overkant van de biltstraat naar rechts en dan in de berekuil met een haakse bocht wederom onder de biltstraat door zodat ze weer aan dezelfde kant van de biltstraat aankomen om dan vervolgens weer met een haakse bocht naar links over te steken om de weg te vervolgen. Tja, je zou haast denken dat er eenvoudiger manieren te bedenken zouden zijn om rechtsaf te slaan:

om deze lijst uit te breiden kunnen locaties en beschrijvingen, evt met foto of videobeelden gemaild worden naar doorgaandefietsroutes.nl. Let op, het gaat hier niet echt om slecht onderhouden fietspaden, maar vooral om slecht ontworpen fietspaden.